Een douchegoot kan zo nu en dan verstoppen. Bij mij gebeurt dit misschien iets vaker dan bij anderen: ik heb een vrij onhandige filter in mijn douchegoot zitten die na een week geen water meer doorlaat. Veel mensen geven de schuld aan vrouwen met lange of dikke haren. Haren blijven dan vastzitten in de douchegoot, waardoor hij verstopt. Dit is echter niet altijd het geval. Als jij, net als ik, een dergelijke filter hebt in jouw douchegoot, kan het probleem heel ergens anders liggen! In deze blog wat tips bij het onderhouden van jouw douchegoot.

Vuil verwijderen

Het zal je misschien verbazen, maar vuil kan ook een grote reden zijn van het verstoppen van jouw douchegoot/filter. Ik merk het bijvoorbeeld wanneer een man die haarproducten gebruikt, zoals gel of wax, heeft gedoucht bij mij: mijn filter is direct verstopt. Zoals ik al zei is mijn filter wel erg gevoelig daarvoor, maar dit neemt niet weg dat vuil van haarproducten ook een oorzaak kan zijn van de verstopping. Producten die bepaalde vetten bevatten, zoals kokos, kunnen ook gevaarlijk zijn. Ook haarmaskers zijn een grote boosdoener bij mij. De filter eens in de week schoonmaken zal heel wat overstromingen voorkomen!

Haren verwijderen

Is vuil niet het enige probleem bij jou, maar zijn het toch echt haren die de douchegoot vullen? Dan zit er niets anders op dan deze consistent te verwijderen. Op de een of andere manier blijft dit een vies taakje. Wat ik altijd doe is met een cocktailprikker de haren uit het gootje te tillen. De prikker wip ik onder de haren en dan trek ik zo een hele pluk omhoog. Lost dit het probleem niet op? Kijk dan of je het putje los kunt maken. Sommige putjes kun je optillen of door te draaien eruit trekken. Als je ze uit de goot trekt zie je al gauw hele plukken haar hangen: dit waren de boosdoeners!

Ontstopper

Mochten de bovenstaande onderhoudstips niet volstaan, dan wordt het tijd om met zwaarder geschut te komen: een ontstopper. Een middeltje dat ik regelmatig gebruik, niet alleen bij mijn douchegoot maar ook bij mijn wasbak, is een ontstopper die haren in de leidingen oplost. De haren die je niet meer uit het putje krijgt blijven ergens in de leidingen achter en kunnen ervoor zorgen dat het water niet meer goed door de leidingen stroomt. Eens in de zoveel tijd – wanneer ik merk dat het schoonhouden van de douchegoot niet genoeg is – laat ik wat van dit somewhat agressieve spulletje door de leidingen lopen. Daarna heb ik nergens meer last van!