Criminelen worden steeds slimmer. Zowel online als bij fysieke inbraken. Binnen een paar tellen zijn ze binnen. Best een eng idee eigenlijk. Uit onderzoek blijkt dat er in 2018 gemiddeld 52.560 inbraken waren. Omgerekend is dit elke 10 minuten één inbraak. In Zuid-Holland en Limburg zijn relatief de meeste inbraken, tegenover Friesland en Zeeland waar de minste inbraken worden gepleegd. Ook blijkt er uit onderzoek dat 9 op de 10 huizen niet inbraakbestendig is. We kennen de meeste methodes wel, maar heb je wel eens gehoord van de onderstaande trucs?

Takje neerleggen

Vaak checken criminelen tegenwoordig eerst of de inwoner van het huis thuis is. Dit doen ze middels een methode die ‘afleggen’ heet. Hierbij leggen ze een voorwerp, zoals een takje, tegen de voordeur. Hierna komen ze terug om te checken of het takje is weggehaald. Is dit het geval? Dan weten ze dat ze het niet hoeven te proberen, maar als het takje na een paar dagen nog niet weg is gehaald, dan weten ze dat er niemand thuis is geweest. Met deze gegevens kunnen ze dus ongestoord het huis binnendringen. De beste manier of dit te voorkomen, is bijvoorbeeld aan kennissen of buren te vragen om dagelijks even een oogje in het zeil te houden of de plantjes binnen water te geven. Hierdoor krijgen de inwoners de indruk dat er geleefd wordt in de woning.

Kerntrekken

Een ingewikkelde maar effectieve manier, de methode ‘kerntrekken’. Momenteel is dit de populairste manier van de inbrekers. Om de woning binnen te dringen, trekken de inbrekers de cilinder in de voordeur met een schroef uit het slot. Dit kan zelfs al de deur een driepuntsluiting heeft. In een mum van tijd heeft de inbreker dan toegang op het slot. Dit kan zelfs al binnen 20 seconden en gaat vaak geluidloos. Elke onervaren inbreker kan deze methode toepassen. Een methode om dit te voorkomen, is het plaatsen van een profielcilinder. In deze cilinder kan geen schroef worden gedraaid, waardoor deze methode geen zin meer heeft.

Bagagelabel

Een creatieve, maar zeer werkende manier van inbrekers. Hierbij leest een crimineel op een luchthaven het adres van een woning af. Dit wordt afgelezen op de bagagelabels op bijvoorbeeld de bagageband. Dit wordt doorgeseind naar een partner in Nederland. Deze partner kan dan zijn slag slaan in de woning, aangezien hij weet dat er niemand thuis is (voorlopig). Om dit te voorkomen kan je beter het adres niet op het bagagelabel neerzetten. Vaak is een naam en telefoonnummer voldoende voor een luchtvaartmaatschappij. Wil je er helemaal zeker van zijn dat er niks wordt meegenomen? Het plaatsen van een mistgenerator laat inbrekers schrikken door bij de intrede dichte mist te verspreiden, waardoor de inbreker geen hand voor ogen ziet en snel de woning weer verlaat. Ik raad u rookmachines aan van het merk bandit mistbeveiliging.