Elk jaar opnieuw maken heel wat mensen de beslissing om een camper te kopen. Door gebruik te maken van een camper kan je dan ook niet alleen lekker in eigen land op vakantie gaan. Je hebt in de praktijk ook de mogelijkheid om in het buitenland overal te gaan en te staan waar je wil. Een camper verzekeren is net zoals het verzekeren van een gewone auto wettelijk verplicht. Je moet er bij het afsluiten van een dergelijke verzekering alleen wel rekening mee houden dat er veel meer zaken zullen spelen als bij een gewoon voertuig. Wil jij ook graag een verzekering afsluiten voor je camper, maar wil je er daarbij wel op kunnen rekenen dat je de voor jou best mogelijke verzekering afsluit? Lees dan vooral snel verder en ontdek waar je bij het verzekeren van een camper allemaal rekening mee moet houden.

Over welke basis beschikt een camperverzekering?

Laat ons allereerst maar even kijken naar de basis waar je bij een camper verzekeren rekening mee moet houden. Voor wat deze basis betreft kunnen we eigenlijk gewoon kijken in de richting van een gewone autoverzekering. Dat betekent in eerste instantie dat elke camper die op de weg rijdt minstens over een WA-verzekering dient te beschikken. Veroorzaak jij met jouw camper op een bepaald ogenblik schade ten opzichte van derden? Dan zal je kunnen vaststellen dat deze verzekering in de opgelopen schade zal tussenkomen. Dit voor alle duidelijkheid enkel en alleen voor wat de schade aan derden betreft. Met andere woorden, de schade die jouw eigen camper heeft opgelopen zal niet worden vergoed. Deze kosten zal je dan ook volledig uit je eigen portefeuille moeten gaan betalen.

De WA-verzekering voor campers is natuurlijk niet de enige optie waarover je beschikt. Daarnaast kan je, je camper ook beter verzekeren, bijvoorbeeld door gebruik te maken van een beperkt casco of zelfs een volledige cascoverzekering. Veel hangt op dit vlak vooral af van de factoren zoals hieronder aangegeven:

  1. Over welke (actuele) waarde beschikt jouw camper?
  2. Hoeveel kilometers zal je per jaar gaan afleggen met de camper?

Je moet er bij het afsluiten van een meer uitgebreide verzekering dan de WA-verzekering natuurlijk altijd rekening mee houden of deze hogere verzekeringspremie opweegt tegen de risico's die je loopt. Is dat het geval? Dan kan je kiezen voor zo'n uitgebreidere verzekering. Is dat niet zo? Dan liggen de kosten voor deze verzekering wellicht (veel) te hoog.

​​​​​​​Wat zijn de aandachtspunten verder voor je camper verzekeren?

In de basis zal je dus voor het verzekeren van je camper altijd rekening moeten houden met de standaard dekkingen zoals je deze ook aantreft bij een gewone autoverzekering. Het spreekt echter voor zich dat een camper in de praktijk meer is dan zomaar alleen een auto waarmee je kan rijden. Eigenlijk geldt voor een camper dat het als het ware een mobiele woonst is. Dit zorgt ervoor dat er niet alleen maar rekening moet worden gehouden met de dekkingen die gerelateerd zijn aan het karakter van een camper als auto. Andere belangrijke aandachtspunten die je, je bij het afsluiten van een camperverzekering moet stellen zijn:

  1. Kan je alleen maar rekenen op een dekking in of ook buiten Europa?
  2. Hoeveel dagen kan je achtereenvolgend verblijven in het buitenland?
  3. Hoeveel kilometers mag je op jaarbasis rijden met je camper?

Naast de hierboven aangegeven aandachtspunten is het natuurlijk bij een camper verzekeren ook zo dat je aandacht zal willen besteden aan de inboedel die zich in een camper bevindt. We staan er vaak misschien niet zozeer bij stil, maar ook de inboedel van een camper kan een behoorlijke waarde vertegenwoordigen. Bovendien loopt deze per definitie meer risico dan de inboedel bij je thuis. Dit natuurlijk vooral omdat je met je camper vooral onderweg bent. Wil je er zeker van zijn dat ook je inboedel die zich in de camper bevindt goed is gedekt? Dan zal je ook daar extra aandacht aan willen en moeten besteden bij het afsluiten van een camperverzekering.

​​​​​​​Op welke uitbetaling kan je rekenen bij totaalverlies van de camper?

Het spreekt voor zich dat een camper in de praktijk steevast een meer dan behoorlijke waarde vertegenwoordigt. Dit zorgt ervoor dat je, je altijd de vraag moet stellen wat er precies gebeurt bij totaalverlies van het voertuig? Kan je in dat geval bijvoorbeeld rekenen op een uitbetaling volgens de aanschafwaarde of de nieuwwaarde of volgens de dagwaarde? Voor verschillende verzekeraars die camperverzekeringen aanbieden geldt dat ze hun verzekeringnemers hier zelf over laten beslissen. Let wel, je keuze op dit vlak kan de periodiek te betalen verzekeringspremie aanzienlijk beïnvloeden. Vergelijk dus zeker even de verschillende opties en de kosten die daaraan verbonden zijn.

​​​​​​​Wat is een schadeverzekering voor inzittenden?

Bij je camper verzekeren is het ook mogelijk om te kiezen voor het afsluiten van een schadeverzekering voor inzittenden. Dit is een extra verzekering die je eventueel kan afsluiten voor de inzittenden van de camper. Deze verzekering is niet wettelijk verplicht, maar kan de moeite waard zijn om te overwegen. Door dit type van verzekering af te sluiten kan je er dan ook op rekenen dat je de bestuurder en de inzittenden van de camper (extra) kan verzekeren. Het gaat hierbij in tegenstelling tot wat heel wat potentiële verzekeringnemers denken niet alleen maar om het vergoeden van medische kosten. Wat bovendien namelijk ook te denken van kosten aan bijvoorbeeld de kleding en de bagage? Ook op dit vlak kan de schadeverzekering voor inzittenden een niet onbelangrijke meerwaarde betekenen.

​​​​​​​Vergeet ook de reisverzekering niet bij je camper verzekeren

Tot slot nog een extra interessante tip voor mensen die op zoek zijn naar mogelijkheden voor wat hun camper verzekeren betreft. Je mag namelijk ook de zogenaamde reisverzekering niet vergeten. Deze verzekering staat nagenoeg volledig los van de camperverzekering. Door de keuze te maken om naast je camper verzekeren ook een reisverzekering af te sluiten kan je over de hele lijn rekenen op de best mogelijke dekkingen. De reisverzekering afsluiten zorgt er dan ook in de praktijk immers voor dat je bent verzekerd voor onverwachte kosten tijdens je vakantie. Denk hierbij bijvoorbeeld aan verlies van je bagage, maar ook aan schade die is veroorzaakt aan je spullen. Ook dit is dus zeker een extra belangrijk aandachtspunt op het moment dat je, je camper gaat verzekeren.

Voor het vergelijken van verzekeringen kan je altijd terecht bij Diks.nl.