Misschien heb je er al wel heel lang naar uitgekeken. Iedereen is de deur uit, je hebt een hele dag of avond voor jezelf alleen. Alle tijd om te doen wat je wilt. Maar kun je dan ook een spelletje spelen? Hoe zit dat eigenlijk? Komt goed, er zijn genoeg spellen die je alleen kunt doen.

Laat je niet afleiden

Voordat je in de verleiding komt om je telefoon te pakken en daar een spelletje op te zoeken, kun je ook eens kijken naar andere spellen. Bij sommige gezelschapsspellen of bordspelen bestaat er  een variant om in je eentje te spelen.

Zo zou je yahtzee bijvoorbeeld prima alleen kunnen doen. Je bedenkt je eigen regels, of probeert met verschillende potjes telkens je eigen hoogste score te verbeteren. Of wat dacht je van Qwinto of Second Chance. Mocht je dat niet in huis hebben, pak dan een set speelkaarten erbij.

Pak de speelkaarten er maar bij

De moeder van alle solo kaartspellen is natuurlijk Patience. Het feit alleen al dat patience geduld betekent, zegt al genoeg. Dat heb je namelijk wel nodig wanneer je het spel helemaal uit zou willen spelen. Iets wat zeker niet eens elke keer kan. Gratis patience spelen doe je eenvoudig op de computer, klik op deze link: https://gratispatience.net/spelen/

Voor de afwisseling kun je ook een keer Klok-patience proberen. Met deze variant leg je de speelkaarten op tafel neer in de vorm van een klok. Op de plaats van alle cijfers komen kaarten te leggen, ook op het midden waar de wijzers draaien. Na het verdelen heb je op elke plek vier kaarten liggen en kun je gaan beginnen. Je pakt vanaf het middelste stapeltje telkens een kaart en legt deze naast het betreffende cijfer van de klok neer.

Ben je toch uitgespeeld met patience, dan kun je verder met Spider Solitaire. Dat is ook een geduldspel, maar hoe vaker je het speelt hoe beter je zult worden. Het spel stamt oorspronkelijk uit 1947 en de naam komt van de acht poten van een spin. Je moet namelijk acht funderingspalen vullen om het spel te kunnen winnen.