Het hoogtepunt van mijn werkdag is natuurlijk het thuis komen. Dat is het moment dat ik echt kan ontspannen. Bijna symbolisch hiervoor is het feit dat ik op het moment dat ik de deur sluit mijn schoenen uittrek en mijn pantoffels aan. Pantoffels zijn voor mij veel meer dan schoeisel voor in huis. Het is een teken dat ik me nu heerlijk kan ontspannen. Het klinkt misschien gek, maar ik besteed veel aandacht aan het shoppen naar pantoffels. Want die moeten gewoon echt lekker zitten. Daarin sluit ik geen compromis. Voor mijn schoenen buiten kies ik soms nog wel eens voor iets wat goed staat, maar minder prettig zit. Dat is thuis geen optie. Toch kan het natuurlijk zo zijn dat als ik lekker op de bank hang iemand aanwaait. Dan wil je er toch ook wel weer een beetje toonbaar uitzien. Nou dat kan, want die makkelijke pantoffels zijn tegenwoordig ook een echt mode item.

Pantoffels: een paar weetjes

Een pantoffel is meestal lichter van gewicht dan een gewone schoen. In tegenstelling tot de meeste andere schoenen kunnen ze niet tegen vocht. Het schoeisel is echt bedoeld voor comfort en daarom is het vaak gemaakt van zacht materiaal. Ze moeten warm zijn, lekker aanvoelen en makkelijk uit en aangetrokken kunnen worden. In een cultuur als Japan is de pantoffel verplicht om binnen te dragen. Ze hebben daar zelfs aparte pantoffels voor toiletbezoek. Een beroemd schilderij van de Nederlandse schilder Samuel van Hoogstraten heet ‘De Pantoffels’. Het behoort tot de collectie van het Louvre in Parijs en heeft in de hoofdrol, ja wel, een paar pantoffels. Veel mensen in Nederland dragen trouwens thuis liever slippers. Slippers zijn al meer dan 6000 jaar oud. Die waren destijds trouwens lang niet altijd zo comfortabel. Sommige slippers waren van hout! Nou, daar loop je vast niet zo lekker mee over jouw parketvloer.

Staat nog leuk ook

We herinneren ons vast nog we die oude versleten pantoffels van opa en oma. Eigenlijk kon je je daarmee niet vertonen. Dat is nu wel anders. Hoewel het eerste doel van dit schoeisel nog steeds comfort is, hoef je zeker niet voor gek te lopen. Ze zijn er in allerlei leuke prints en in hippe vormen. Of je maakt een duidelijk statement met die super dikke bedsokken van scheerwol. Dat staat helemaal prima onder jouw al even hippe huispak. Want laten we eerlijk zijn, ontspannen doen we ook graag terwijl we er leuk uitzien. En dat geldt dus ook voor onze pantoffels!