Het lijkt een beetje tegenstrijdig: de dagen worden korter, het weer wordt steeds minder en toch moet je nog even flink in de tuin aan de gang. Want je tuin is niet zo maar klaar voor de winter. Daar heb je echt nog wel even werk aan. Dus kies een zonnige dag, haal je beste accu tuingereedschap uit de schuur, stroop je mouwen op en ga aan de gang. De laatste bomen en struiken nog even terugsnoeien, het gras nog even maaien en de bladeren bij elkaar harken. De tuinstoelen schoonmaken en in de olie zetten. Het pad ontdoen van mos. De composthoop nog even omscheppen. Er is echt nog wel even genoeg te doen.
Accu tuingereedschap

Kleine klusjes kosten toch veel tijd

Je kunt natuurlijk leuk bedenken dat je je tuin wel even in orde maakt. In het uurtje daglicht dat je nog hebt als je terugkomt van je werk. Maar vergeet het maar. Het zijn misschien allemaal kleine klusjes, maar bij elkaar kosten ze toch flink wat tijd. Plan dus even goed wat je perse wilt doen en wat kan wachten. Schakel ook op tijd hulp in voor het zwaardere werk. Het is jammer als je net gepoetste tuinmeubelen buiten moeten blijven staan omdat jij ze in je eentje niet naar binnen kunt tillen.

Dek planten af voor de winter echt begint

De meeste planten zijn wel gewend aan het Nederlandse klimaat, maar sommige planten hebben een speciale behandeling nodig. Zij moeten bijvoorbeeld binnen worden gezet in de winter. Dat lukt prima bij planten die in potten op wieltjes staan, maar planten in de volle grond hebben een andere behandeling nodig. Die planten kun je het best afdekken met wat hooi of kokosvezels. Deze houden de temperatuur vast en zorgen er daarmee voor dat de plant niet zal bevriezen. Zo heb je ook het volgende seizoen weer plezier van je exotische planten.

Maak je tuin winterklaar voor je winterbarbecue

De kerst is een mooie tijd, ook voor de tuin. Zeker wanneer je de tuin hebt aangekleed met allerlei lichtjes en dan ook de barbecue nog eens hebt opgestookt. Want de kersttijd leent zich er uitermate voor om eens een bijzonder gerecht te bereiden op de barbecue. Wat dacht je van reerug of kalkoen? Maar dan moet je tuin er wel een beetje mooi bij liggen. Een rommelige tuin nodigt niet direct uit tot lekker eten. Dus: werk aan de winkel!