Waarmee moet je rekening houden als je op een autovakantie gaat? En hoe zit het met je autoverzekering? Krijg je dezelfde schadevergoeding ook op je vakantiebestemming, of gelden er andere regels voor een autoverzekering in het buitenland? In deze blog lees je over de checklist die je af moet vinken voordat je op een autovakantie gaat naar het buitenland.

Waarom een autovakantie?

Op vakantie gaan met de auto naar het buitenland is nog steeds een hele populaire manier van vakantie vieren voor heel veel mensen. Tegenwoordig wordt er veel gevlogen en wilt men naar steeds verdere bestemmingen, zoals tropische eilanden of een verre metropool. Hiervoor is een autovakantie misschien niet ideaal. Autovakanties zijn wel heel geschikt voor mensen die het niet heel breed hebben, en die graag naar landen zoals Spanje en Frankrijk gaan. Op een autovakantie zie je enorm veel en kun je tussendoor stoppen bij de mooiste plekken. Het is wel belangrijk dat je een goede auto hebt zodat jullie met een gerust hart op weg kunnen gaan, en niet binnen een paar uur langs de kant staan met autopech.

Welke autoverzekering heb ik nodig?

Het is ook belangrijk om een goede autoverzekering te hebben als je op vakantie bent. Het is namelijk niet vanzelfsprekend dat de autoverzekering die je in Nederland hebt, ook geldig is in het buitenland. Je kunt controleren of je autoverzekering ook geldig is op jouw vakantiebestemming. Dit doe je door op je groene kaart te kijken, hierop staan de landen doorgekruist waar jouw autoverzekering niet geldt. Hierop staan ook alle landen waar je autoverzekering wel geldig is. Er zijn sommige dekkingen van je autoverzekering die niet geldig zijn in het buitenland, zoals bijvoorbeeld de dekking voor Vervangend Vervoer. Dit houdt in dat je geen vervangende auto krijgt in het geval van diefstal of autopech.

Wat moet je niet vergeten?

Wat neem je allemaal mee op een autovakantie? Buiten je bagage is het natuurlijk ook belangrijk dat je de juiste papieren meeneemt voor je auto. Vergeet ook je groene kaart niet als je op autovakantie staat. Dit is namelijk het bewijs dat jouw auto een autoverzekering heeft. Ook staat er op de groene kaart praktische informatie die handig kan zijn, zoals je polis nummer. Houd ook rekening met de verplichtingen van andere landen. In de meeste Europese landen is het namelijk verplicht om een reflecterend veiligheidsvest, een brandblusser en een gevarendriehoek mee te nemen in je auto. Ook is het in sommige landen verplicht dat bril- en/of contactlenzendragers een reservebril in hun auto hebben.